A válasz mindig egyszerű: számomra még mindig a természetesség, vagy az arra törekvő irányok a legszerencsésebbek. A végén ezek a koncepciók lesznek elegánsak, kifinomultak, eredetiek. A természetesség alatt persze nem azt értem, hogy ne sminkelj, vagy ne használj jó minőségű kozmetikumokat. Épp ellenkezőleg! De az eredeti színeidet, adottságaidat lehet a legeredményesebben támogatni.

Ha eredeti szeretnél lenni, csak legyél az…

Ebben a bejegyzésben már írtam arról, hogy egy megfelelő hajszín olyan, akár egy tiszta lap, amire bármit rajzolhatsz. Épp ezért nem gondolnám, hogy egy erdeti(hez) közeli hajszín unalmas, vagy nem elég kreatív kiindulási pont.  Épp ellenkezőleg, egy természet ihlette színharmóniára lehet a legkreatívabban építkezni, hiszen ebben az összhangban ragyog a legszebben az arc.

Egy hideg fényű bőrön a vörös biztosan sárgás reflexiót hoz létre. Egy kontrasztosabb közép barna helyére egy hamvas melírozott szőkét kenni vétek, hiszen az arc eredeti kontrasztját letompítja, rosszabb esetben a festett szőke “besárgul”, ami egy hideg típusnak ismét sárgás fényű arcbőrt eredményez, és az összhatás könnyen közönséges lehet, pedig nem ez a cél.

Változtass, ha szeretnél, de az eredeti jellemzőket tartsd meg!

A színtípus kérdése itt azért is fontos, mert ezáltal már van egy olyan spektrum, amiben gondolkozhatsz.  Abban az esetben, ha a színtípusoddal tisztában vagy, és Te is látod a benne rejlő lehetőségeket, akkor a hajszíneddel kapcsolatban sem leszel már bizonytalan.

Télként látni fogod magadon, hogy egy mustár sárga kendő milyen mértékben tompítja le a természetes kontrasztjaidat, akár csak a vörös haj az arcod körül. Abban az esetben, ha ezt a típust képviseled Neked a legkevésbé ajánlott eltérned az eredeti hajszínedtől.

Magabiztos nyár típusként már a “seszínű” hajadat is ragyogó barnának ítéled majd meg. Ennél a finom homogén típusnál különösen fontos, hogy – festés esetén – a választott szín ne legyen túl élénk, illetve meleg/sárgás fényű. A megfelelő színeket alkalmazva az öltözködésben a megjelenés rendkívül decens, kifinomult és arisztokratikus lehet. Ezt a törékeny harmóniát “megzavarni” bármilyen színnel kockázatos, mivel a nyár típus esetében a legnehezebb “mesterségesen” eltalálni a megfelelő árnyalatot.

Tavaszként nem hamvasítasz többé, ha látod, hogy a vitamindús,  meleg színek milyen élettel töltik fel a megjelenésed. Mivel a vörös pigmentek mindenki hajában ott vannak, éppen ezért a meleg hajszíneket talán könnyebben elő lehet állítani, kevésbé “elrontható”, mint egy hamvas árnyalat.

Őszként pedig látni fogod, hogy lágy aranyló színeidet a saját palettád milyen mértékben támogatja.

Azt javaslom tehát, hogy vagy tartsd meg/növeszd le az eredeti hajszíned, és az öltözködésed által  teremtsd meg azt az összképed, amit szeretnél. Abban az esetben pedig, ha a hajfestés mellett döntesz, akkor vedd figyelembe színbéli adottságaidat. Azaz minden “mehet”, ami Rád (és a típusodra) is jellemző. (hideg-meleg tulajdonság, telítettség, sötétségi érték). Keress elő egy szabadtéren készült gyerekkori fényképet, ahol jól láthatóak az eredeti hajszín jellemzői, és inspirálódj ebből. Figyeld meg az arcod, a szemed, nézd meg miért is “működött” olyan jól ez a fajta természetesség.

Az  őszülés folyamata már egy kicsit bonyolultabb kérdés, bár egyre többen lépnek erre a “bevállalós”, és szintén természetes útra. Az ősz hajszín nem minden esetben makulátlanul ezüstös, lehet sárgás, tompa fényű is. A hideg típusoknak kifejezetten jó irány lehet egy jól vágott, ápolt ezüstös frizura. Egy világos meleg típus (világos tavasz) számára szintén átjárható az út az ősz frizura felé, de ekkor már a világos nyár színeivel kell “dolgoznia”. A többi meleg típusnak azonban célszerű az eredeti hajszín kikísérletezése, ha elkezdődik az őszülés folyamata, mivel a hideg ezüst, szürkés, vagy éppen hófehér – akár csak a hasonló színű kendők – beszürkítik, fáradttá teszik az arcbőrt.

Képek: Itt, itt, itt, itt, itt, ittitt, ittitt, és itt.

 

Hajszín kérdés