Figyelem! A nyugalom megzavarására alkalmas tartalom következik! Tudom, hogy egy rendkívül elegáns, és közkedvelt színről van szó, sokan közületek is a klasszikus megjelenés egyik alapesszenciáját látják benne. Mégis miért nem ajánlatos mindenkinek mindenáron camelbe bújni?

Ott kezdem, hogy a bézs, a homokszín, vagy akár a camel, és ezeknek sötétebb, világosabb árnyalataik nem, azaz
NEM számítanak minden esetben alapszínnek. Így az ilyen színű kabátok, ballonok sem számítanak minden esetben alapdarabnak.

A folytatásban pedig szeretném leszögezni, hogy mindenki olyan színt visel vagy hord, amilyet szeretne, és nyilván egy ruhatárat is össze lehet állítani kismillió elv mentén.

Ellenben, aki járt már színtanácsadáson, vagy csak közelebbről érdeklődik a téma iránt, az tudja, hogy nem mindenkinek ugyanazok a színek állnak jól, vagy éppen rosszul. A lényeg, hogy ne általánosítsatok!

 Nem vagyunk egyformák, így egészen biztos, hogy van akin ragyogóan mutat, de van akin kevésbé.

Ez utóbbi esetben az alábbi “tüneteket” lehet észlelni a viselőjén:

  • sárgás, vagy néha akár zöldes reflexió a bőrön
  • az arc “fáradttá”, “nyúzottá” válik
  • a szem alatti karikák jól definiálhatóak lesznek
  • a bőrhibák felerősödnek
  • kifejezetten unalmas, egyhangú összhatás

Miért ez a bizonyos szín az, amihez a legjobban szoktatok ragaszkodni?

Mert önmagában valóban elragadó árnyalatról van szó, és egy általános trendszín, ami mindig meg tud újulni. Nagyon sok reklámfotón, szuper módon összerakott divatfotón szerepel, és szinte minden esetben a visszafogott, kifinomult, de mégis modern nőt erősíti a képeken. Természetes, hogy mindenki szeretné ezt az életérzést megkapni, ha más nem egy elegáns szövetkabát, egy táska, csizma, félcipő, vagy egy trench coat (klasszikus ballon) képében. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy egy-egy ilyen fotó mögött a termék áll a középpontban, amihez  a modellt hozzá igazítják, attól függően, hogy a művészi koncepció mit kíván. Itt a bal oldalon például a Burberry kampányfotójának részlete látható.

Forrás

Valóban olyan jól kihasználható?

Többen állítják, hogy minden színnel jól áll. Ezt cáfolnám, de a lényeg, hogy mindegy mivel viseljük, ha hideg típusként az arc közelében nem mutat jól rajtunk. A színek kombinálhatósága nagyon fontos szempont egy ruhatáron belül, épp ezért első lépésként mindig azonos tulajdonságú színekkel érdemes kezdeni, azaz egy palettán belül érdemes összeválogatni a különböző darabokat. Így a legtöbb szín egészen biztos, hogy harmonizálni fog egymással. Második lépésként jöhetnek az egyéb paletták színei is, de jó, ha van valami közös tulajdonsága a tónusoknak. A (meleg) homokszín például ragyogóan párosítható a (hideg) világos lilával, mivel hasonlóan tört színekről van szó, de arra javasolt odafigyelni, hogy színtípusunk függvényében melyik kerül az arc közelébe. Ennek mentén tulajdonképpen bárki viselheti, de arra érdemes ügyelni, hogy  hideg tónusú arcbőrtől minél messzebb kerüljön.

Kinek ajánlott?

Ebben a bejegyzésben már írtam arról, hogy melyek a színtípusoknak ajánlott alapszínek. Az igazi camel, az az őszök színe, ennek világosabb verziója nagyon jól mutat a meleg tavaszokon, a homokszínt/drappot pedig a másik két tavaszi altípus palettáján találjuk.

Forrás

Mit viseljünk helyette?

Választhattok a bázis színeitek közül, de igazából bármit, ami jól áll a saját adottságaitokhoz.

Mit tegyetek, ha nem tudjátok “elengedni”? 

Viseljétek! 🙂

Mikor alapdarab a camel kabát?