A színtanácsadás során gyakran felmerül a “fekete” szín kérdése. Sokan úgy gondolják, hogy mindenkinek jól áll, és tulajdonképen bármikor bevethető, ha egy kicsit el akarnak bújni, vagy éppen nem jön az ihlet (ami az öltözködést illeti).  Pedig nem. Nem mindenkinek áll jól a fekete!

Rengeteg sztereotípiát lehet hallani ezzel kapcsolatban:

  • A fekete slankít
  • A feketéhez minden megy
  • A fekete mindenkinek jól áll

A fekete önmagában nem karcsúsít, kell hozzá a megfelelő szabás, a jó irányban haladó “vonalak”. Képzelj csak el egy zsákszerű fekete ruhát… Abban az esetben, ha megfelelően szabott a ruha, a “slankító” hatás más, sötétebb tónussal is elérhető, ami nem feltétlenül kell, hogy ez a szín legyen. Nem igaz, hogy mindennel passzol. A törtebb, lágyabb színek elvesznek mellette, amelyek igazán érvényesülhetnek – azaz megtörik a fekete komorságát – azok a hasonlóan telített, élénk színek. Egy ilyen vibráló párosítás pedig nem feltétlenül előnyös mindenkinek.

A fekete nem a színek jolly jokere!

Miért nem javaslom a feketét mindenkinek?

Egyszerűen azért, mert nem mindenkinek áll jól, de ez tulajdonképpen majdnem minden színről elmondható. Menjünk visszafelé.  Miért szeretik annyian ezt a  színt? Az üzletek kínálatát illetően is érezheted úgy, hogy feketéből mindig “minden van”. Sokan úgy vélik, hogy a fekete egy “jó kis” alapszín, azaz jó hátteréül szolgálhat minden másnak, amit kiegészítő színként fel szeretnének venni. Abban az esetben, ha a színtípusoddal nem kompatibilis a kontrasztértéke, akkor párosíthatod akármivel, nem háttérként fog viselkedni, hanem egyfajta “fekete lyuk”-ként, ami minden tekintetet magához vonz, és ez a “fekete dolog” lesz az első, amit észre vesznek rajtad. Ahhoz, hogy ezt még jobban lásd, gondolkodj fekete-fehérben. Nézd meg az arcod így, és ha látod benne azt a kontraszt értéket, ami feketét is jellemzi, akkor ezt a bejegyzést ne is olvasd tovább  neked vélhetően jól áll a fekete. Ellenben, ha a kontrasztérték alacsony, akkor célszerű ebben a zónában megmaradnod, hogy az arcod megfelelően érvényesülhessen.

Kinek áll mégis jól?

A fekete olyan embereken mutat jól, akiknek az arcán lévő színek kontrasztértéke eléri a fekete-fehér szélsőségeket. Igaz, hogy Magyarországon ezek az emberek, azaz a tél típusok élnek többségben, tehát sok esetben zöld az út a legsötétebb színnek.  A fekete mellé érdemes egy hasonlóan élénk színt választani, akár  szürke skála másik végéről, hogy elérd a kívánt hatást, mint például a fekete-fehér, fekete-citrom…stb. Abban az esetben, ha tetőtől talpig elmerülnél ebben a színben (ami sokak szerint nem is szín, akárcsak a fehér..), akkor érdemes mellé hangsúlyos kiegészítőket, egy kicsit élénkebb rúzst, vagy ragyogó ékszereket társítanod. Abban az esetben, ha a télhez közelálló élénk tavasz, vagy sötét ősz típusát képviseled, akkor sem kell a fekete ruhákat száműznöd, de a színek összeválogatásánál szem előtt kell tartanod a saját színtípusodra jellemző adottságokat.

Mivel helyettesíthetjük?

Aki volt már nálam színtanácsadáson, az kapott tőlem a színtípusának megfelelő palettát is. A művelet egyszerű: nézd meg a felső, legsötétebb tónusokat tartalmazó sort, és válassz közülük.  A tél típusoknak természetesen ott lesz ebben a sorban a fekete is… Abban az esetben, ha egy jól kihasználható bázis színt keresel, akkor is létezik élet a feketén kívül. Ezek az úgynevezett semleges színek, amelyek a legjobban kihasználható darabjai lehetnek a ruhatáradnak, éppen ezért a legszerencsésebb együttállás, ha ezek éppen az alapdarabjaid színei. Ezeket a tónusokat sokkal jobban párosíthatod a palettádon található többi színnel.

A fekete sok esetben túl sötét, túl telített a színtípusod többi tónusához képest, így szinte biztos, hogy azt veszik majd észre először rajtad.

A nyár típusok jól áthidalhatják ezt a kérdést a sötétebb grafit szürkékkel, vagy liláskékekkel. Az őszök a barna csokoládésabb, sötétebb tónusai közül válogathatnak. A tavasz típusoknak egy kicsit nehezebb a feladat, de sokszor volt már szó a navy színről, ami jó választás lehet mindenkinek. Az univerzális sötétkék tökéletes helyettesítője a feketének. Arra ügyelj, hogy ne legyen lilás beütése, mert akkor már a “felhasználhatóság” leredukálódik hideg lágy (nyár) típusokra. Gondolj az igazi tengerészkékre, és akkor nem hibázhatsz!

  • A tél semleges színei: fekete, fehér, szürke
  • Az ősz semleges színei: sötétkék (navy), a barna minden árnyalata, drapp, krémszín
  • A nyár semleges színei: sötétkék (lilás), szürke, tört fehér
  • A tavasz semleges színei: sötétkék, drapp, krémszín

Szükség van-e erre a színre?

A színek tulajdonságait sokféle képen vizsgálhatjuk. A bőrön létrejött reflexió mellett vannak olyan esetek, amikor a jelentésükkel is tisztában kell lenned. Az én palettámon sem szerepel, mégis van egy “kis feketém”, mivel ez a szín a kultúránk része. A gyász színe, sőt olykor a formális megjelenésben is ajánlott ez a már végletesen telített erős sötétség. Legyen egy olyan szetted, amelynek segítségével kifejezheted részvétedet egy temetésen, illetve megjelenthetsz egy kötöttebb üzleti találkozón, ha a munkád megkívánja.

 Hogyan kezdjünk hozzá a nélkülözéséhez, ha eddig nélkülözhetetlennek véltük?

Abban az esetben, ha számodra még elképzelhetetlen az élet a fekete nélkül, akkor ne válj meg tőle egyszerre. A színtanácsadás során én megmutatom azt, hogy léteznek ennél előnyösebb színek is a számodra, amelyek hasonlóképpen praktikusak, és jól kihasználhatóak. A végső döntést minden esetben Te hozod meg, én csak irányt mutatok. Darabonként vizsgáld át a fekete ruháidat, és az alapján, hogy melyiket hányszor veszed fel egy évben, már egy tucatot ki tudsz szanálni. Aztán kezd el “becsempészni” a saját semleges színeidet, amikor blézert, vagy más alapdarabot szeretnél beszerezni, gondolj ezekre. Amikor tanácstalan vagy, válaszd a navyt. Majd mindezeket próbáld meg a többi színeddel kombinálni.  A végén Te is látni fogod, hogy a feketén kívül is van élet, ami színesebb, jobban kihasználható darabokból áll, és – ha nem a tél típusúak táborát erősíted – sokkal jobban érvényesülhetsz egy ilyen ruhatár segítségével.

 

Színtanácsadásra időpontot itt kérhetsz.

 

Képek forrása itt, és itt.

Fekete helyett