Nem lehet elégszer hangsúlyozni az alapdarabok meglétének fontosságát.  De miről ismerhetjük fel? Mi van akkor, ha angyali fényben meglátjuk azt  a mintás kabátot, ami csak ránk várt? Hogyan viseljünk egy-egy extravagánsabb darabot? Érdemes-e egyáltalán ez utóbbiakat leakasztani a vállfáról?

A kabát, mint alapdarab (ami minden alapdarabról egyaránt elmondható): sallangmentes, illeszkedik viselője testalkatához, színtípusához, életmódjához.

Szükséges lehet egy elegánsabb szövet, és egy sportosabb “pufi”. Fontos, hogy legyen egy olyan kabátunk is, amit hosszabb ruhákhoz szoknyákhoz is fel lehet venni, ez megegyezhet a formális darabbal is, de fontos hogy mindkét célnak megfeleljen. Érdemes tehát felmérni, hogy összesen hány kabáttal elképzelhető az élet számunkra, hogy elkerülhessük akár az öltönyön hordott síkabát esetét.

Színtípusok szerint az alábbi színek közül válogass, ha alapdarabra vadászol:

  • Tél: fekete, szürke, hófehér
  • Nyár: sötétkék (liláskék), szürke, tört-fehér
  • Tavasz: sötétkék (tengerészkék), drapp, krémszín
  • Ősz: sötétkék (tengerészkék), sötét camel, drapp

Alkatilag én még nem láttam 2 egyforma embert, de a leggyakoribb váll-derék-csípő arány szerinti felosztás alapján például az alábbi fazonok lehetnek előnyösek:

 

Az alapdarabként funkcionáló kabátban az a jó, hogy lényegében csak a szett kabát nélküli részére kell koncentrálni. Abban az esetben is ez a megfelelő választás, ha a letisztultabb, kevésbé feltűnő utcai megjelenés a cél, de a kiegészítőkkel még mindig játékossá tehető a megjelenés.

alap

A fémes szín – bármilyen hihetetlen – itt is úgy működik mint a cipőknél, szintén alap-, vagy semleges színnek számít. Használatával szintén nagyobb szabadságot kapsz a szetted összeválogatásában, viszont az öltözék legnagyobb kiterjedésű darabjáról van szó, így a feltűnés ezzel a választással garantált.metal

Abban az esetben, ha már tényleg úgy érzed a tél vége felé, hogy valami változatosságra vágysz, és eleged van, hogy minden nap ugyanazzal a kabáttal teríted le magad, akkor válogathatsz a hozzád illő színek közül. Ekkor még szintén csak egy darab színnel kell számolnod a háromból, de a kiegészítők terén már lehet, hogy elő kell venned az alapdarabokat, hogy ha a ruhanemük terén szeretnél még egy kis extravaganciát. Joggal mondható, hogy teljesen felesleges ez a “cécó”, hiszen a kabát alá nem látunk be. Mégis előfordulnak olyan helyzetek, amikor nem húzzuk fel teljesen a cipzárt, vagy nem használjuk a gombokat. Amikor megérkezünk valahova (kültérből beltérbe),  a szett szintén teljes egészében láthatóvá válik. Ezért nem igazán célszerű külön kezelni a “kabátos” és a “kabát nélküli” megjelenést. Ekkor már  jobban át kell gondolnod, hogy mit mivel szeretnél kombinálni.szines

olivia

Az egyszerűbb printek még egy fokkal tovább bonyolítják a szettet, – ezáltal egyszerűsödik a kabát alatt hordott ruhák összetétele-, de tény, hogy az utcai megjelenés sokkal izgalmasabb lesz tőlük.print

Az abszolút fókuszpontként viselt kabát pedig már csak az alapdarabokkal, vagy a rajzolatok színeiből összeállított szettel érvényesül igazán. A minták keverése persze megengedett, de ezzel már tényleg csak akkor érdemes kísérletezni, ha profi vagy. szines-mintasanna-1

anna-2

Elmondható tehát, hogy egy kabát esetében is minél visszafogottabb darabot választ valaki, annál jobban elengedheti a fantáziáját a szett többi elemével kapcsolatban. Minél bonyolultabb megjelenésű kabátot választunk, annál nagyobb teret kell engedni annak, hogy érvényesülni tudjon. Mivel elég nagy ruhadarabról van szó, ezért érdemes a választást az egyéniségünkhöz szabni. Egy visszafogott alapdarabbal is harmonikus összhatást érhetünk el, de ha éppen úgy ébredsz, hogy szeretnél még jobban kitűnni a tömegből, vagy egyszerűen csak már nagyon várod a tavaszt, akkor jöhetnek a minták!

 

A képeken Olivia Palermo, és Anna Wintour látható. Forrás: Pinterest, és Polyvore

A kabát mint alapdarab, és mint fókusz