Lassan minden bolt portáljában feltűnnek a százalék jelek, és szinte hipnotizálnak az eléjük rakott számok. Gyakran már Karácsony előtt találkozhatsz ilyen akciókkal, de az Ünnepek után már az üzletek területének nagyobb részét, a kedvezményes cetlikkel ellátott darabok foglalják el. Hogyan igazodj el a néha kaotikusnak tűnő ruhakínálatban? Melyek azok a szempontok, amiket érdemes mérlegelned? Hogyan vásárolj leárazáskor is tudatosan, hogy csakis olyan dolgok kerüljenek a kosaradba, amelyeknek a gardróbodban is megvan a helyük?

Itt már írtam arról, hogy a ruhatárad kialakítását a saját szekrényed előtt kell elkezdened, melynek a végeredménye optimális esetben egy olyan lista, ami a már meglévő darabjaidhoz hiányzó ruhákat tartalmazza. Ezek, az ügyfeleim 90%-nál  az alapdarabokat jelentik, amelyek nélkül ugye “nincs élet”, de az is előfordulhat, hogy épp egy-egy egyedibb ruhanemű hiányzik, amivel feldobhatod a szettjeidet. A lényeg, hogy ezek szerepeljenek a listádon, amit tarthatsz ugyan fejben is, de az írásos “dokument” talán biztosabb…

Természetesen vásárolni kedvtelésből is lehet. Csupán a nézelődés öröme, az információ szerzés is lehet maga a cél, de talán az ilyen alkalmak azok, amikor a legkönnyebben elcsábulhatsz. Tulajdonképpen még ez sem olyan nagy probléma, de a feleslegesen kiadott pénz , legyen az bármilyen kevés, akkor is felesleges… Éppen ezért érdemes tehát a “nézelődések” alkalmával is a már említett listát szem előtt tartani.

shopping-1015437_1920

Csak a % jel ne legyen elég! Ilyenkor szinte az arcodba nyomják magukat a ruhák, és Te érzed magad ügyetlennek, ha nem vásárolsz. Ne félj vissza akasztani, ha nem megfelelő!

A három szempontnak egy időben kell megfelelnie minden darab esetében: a szín a fazon, és a minta. Szintén ebben a bejegyzésben írtam már arról, hogy kinek milyen minták lehetnek előnyösebbek. Igazság szerint, ha van egy jól bevált palettád, akkor ezt szem előtt tartva már az első köröket megspórolhatod magadnak, és nem kell feleslegesen bolyonganod a “ruha-rengetegben”.

Légy tisztában azzal, hogy milyen színek, és fazonok állnak jól neked!

Így például egy világos nyárként nagy ívben kikerülheted a khaki, vagy a mustársárga állványokat, és célozd meg a világosabb tónusokat. Itt el lehet kezdeni “lapozgatni” a listád alapján. Vedd szemügyre a mintát, a méretet, leakasztani pedig már csak akkor kell, ha idáig rendben van.

20161215_101712

Abban az esetben, ha gyakorlottabb vagy, már a vállfán is sok mindent láthatsz a fazont illetően. Kerüld az “egy széle egy hossza” (szabályos négyzet) alakú felsőket, mert ezek a legritkább esetben állnak jól. A derékmagasságot, a nadrág szárának szabását szintén láthatod még próba nélkül is. Azonban, ha bizonytalan vagy, mehet a próbafülkébe veled az adott darab, ahol minden eldől. (Természetesen az alapvető, hogy próba nélkül semmit nem ajánlott megvásárolni) Itt láthatóvá válik, hogy a szín valóban megfelelő-e, a minta előnyösen mozgatja-e a tekintetet, a felpróbált ruha alja/dereka/ujja…stb, azaz a vonalak jó helyre kerülnek-e.

Vizsgáld meg a ruha minőségét. Sokszor a több évvel ezelőtti kollekcióból is találni eltévedt, silányabb darabokat. A gyártási hely manapság már nem sokat mond, de az anyag összetétele már annál inkább. Kerüld a “mindent kiadó” 100% viszkózt, vagy a hasonló tartás nélküli anyagokat. Mindenképp gondold át – lista hiányában – , hogy mivel tudod viselni. A döntésnél , – ha megteheted – nem feltétlenül kell az adott szezonban gondolkoznod. Sokszor akadhat télen is olyan nyári darab a kezedbe, ami megfelelő lehet. Ebben az esetben viszont érdemes az időtállóbb ruhákat  (alapdarabokat) nézegetni, mivel a túl trendi, az adott év divatjegyeit bőven magán viselő “példányokkal” már lehet, hogy kifutsz az időből, és mire felvehetnéd, már inkább avíttnak számít majd, mint menőnek.

blur-1850082_19201

Akkor, ha minden szempontnak megfelel a kiválasztott darab, ha rajta van a listán, és valóban kedvezményes ár szerepel a cetlin, mehet a kosárba. Az árat illetően érdemes tájékozódni az eredeti összeg felől, hogy valóban csökkentett ár van-e feltüntetve az árcédulán. Jó támpont lehet ha már egy korábban kinézett ruhadarabról van szó, vagy akár egy webshopban történő ellenőrzés is eredményre vezethet.

Abban az esetben, ha pontosan tudod a leárazás napját, mint például a különböző kupon napok, akkor érdemes előző nap felpróbálni, és eltetetni az adott darabot (már ha van erre lehetőség), és így másnap már csak a kasszánál kell sorban állnod.  Ha megteheted, érkezz nyitásra.

Többször követhető az a taktika, miszerint “lesz ez még olcsóbb”.  Akkor, ha bizonytalan vagy ez az elhamarkodott döntésektől is megmenthet, de ha tényleg kincsre leltél, – ami végül is az értelme az egész talpalásnak -, nem érdemes kockáztatnod. Egy leárazásnak az elsődleges célja a számodra az lehet, hogy jó minőséget, kedvezményesen vásárolhass. E mellet, rátalálni arra a darabra, ami éppen Rád való, ami éppen hiányzik, és ami így hasznos darabja lehet a gardróbodnak, az már az igazi megtérülése a befektetett idődnek, és energiádnak.

Hogyan vásárolj ne csak “olcsón” a leárazásokon?