Hogyan könnyíthetünk a baba öltöztetési procedúráján? Milyen ruhadarabokat válogass össze az első hetekre? Illetve, mi az a mennyiség, ami elegendő, és nem lesz olyan darab, amire nem kerülhet sor a baba gyors növekedése miatt? Ezekre a kérdésekre igyekeztem neked összeszedni a válaszokat, és mellékeltem egy listát is, amit támpontként használhatsz a saját gyermeked ruhatárának kialakításához.

A télen született kisbabák ruhatárának összeállításánál törekedni kell a réteges öltöztethetőségre, a természetes, bőrbarát anyagokra, és a le/föl öltöztetésnél fontos praktikumra. A csecsemők többsége kezdetben nem szeret öltözködni, illetve nem szívleli, ha a fején, vagy arcán keresztül “húzgálják” a ruhadarabokat. Ettől azonban ne ijedj meg, pár hét, és ő is rájön, hogy az öltözködés után a friss levegő következik, és te is egyre ügyesebb leszel a pici végtagok irányítását is illetően.

boy-1314845_960_720

Body 7 db (kisebb – nagyobb)

A kisbaba fehérneműje. A pici újszülöttnek érdemes  olyan bodykat választani, amelyeket átlapolós megoldással tudsz ráadni. Egyszerűen elől szétnyitod, és hanyatt belefekteted a babát. A két kis karjára egymás után rá húzod a kombidressz ujját, majd átlapolás után bepatentolod az oldalán, ezt követően pedig az alján. Ezzel a megoldással nem is kell a fejét áthúzni ezt a ruhaneműt. Választhatsz “csónaknyakú” bodykat is, melyeknek a nyak része bőven nyújtható. Miután a babát hanyatt fektetted, mint egy harisnyát “felszeded” a markodba, az ujjaid segítségével akkorára tágítod a body nyakát, hogy kényelmesen átférjen rajta  a csecsemő feje. Az átbujtatást az állánál kezdve az arcán keresztül végezd, úgy hogy lehetőség szerint ne érjen a pofijához a ruha (igen, lehet, hogy ez lehetetlen…). Finoman átbújtatod a fején, és ezzel meg is volt a “feketeleves”. Az első napok után ez a mozdulat kb 2 másodpercet vesz majd igénybe. Jöhetnek a karok, majd lehúzva a popsiig, alul patent. A bodyk anyaga télen egy kicsivel vastagabb pamut legyen, és egy idő után rájössz majd, hogy a fehér egy igen hálás szín, amit magasabb hőfokon is moshatsz.

Milyet ne: A nyaknál patentos darabokat újszülötteknél nem ajánlom, de 3-6 hónapos koruktól már nyugodtan használhatod ezeket is, a hátul gombos változat szintén nem túl hálás verzió, illetve a bodyn ne legyen gallér, vagy egyéb díszítőelem.

body

Rugdalózó 4-5 db (2 ujjatlan 3 hosszú)

A téli babáknál a vastag, plüss tapintású pamut rugdalózó nagyon kellemes, és az embernek van egy olyan érzése, hogy a pici újszülöttet remekül “egyben tartja”. Célszerű olyan fazont választani, aminek van lábfeje, mivel a picuri kis lábak egyfolytában izegnek-mozognak, így a zokni sem biztos, hogy sokáig a helyén marad majd. Délutáni alváshoz, takaró alá, vagy jól befűtött, melegebb lakásba a pamut rugdalózó is megfelelő. Régi szabály, hogy a babára midig egy réteggel többet adjunk, mint ahogyan mi jól érezzük magunkat. Az becsapós lehet, ha a kézfejét tapintva próbáljuk meg ellenőrizni, hogy fázik-e, viszont a tarkó hőmérséklete már sok mindent elárul. Sok helyen olvastam, hogy a rugdalózó gombolásának iránya a csecsemő alvási szokásaihoz kell, hogy igazodjon… Igen, ez az amit még előre biztosan nem fogunk tudni. A saját tapasztalatom az, hogy ha alszik a bébi, teljesen mindegy, hogy a patent melyik oldalán van a rugdalózónak, viszont a belebújós, alul gombolós darabbal, vagy egy hosszú  bodyval hordható, ujjatlan, a vállpántnál gombos változattal nem hibázhatsz.

rugdalózó

Sapka 2 db

Szükség lesz egy cérna sapira, amit a kórházban, vagy később esetleg otthon a fejecskéjére húzhatsz. Ez egy teljesen egyszerű, fehér, megkötős kis sapka. Szintén legyen megkötős, és fülvédős a kinti sétálós darabotok is, ami már egy vastagabb polár, vagy plüss anyagú darab. Ebből elég egy is, mert egy éjszaka alatt megszárad a fűtőtesten, és 3 hónap múlva már szinte biztosan kicsi lesz. Persze, ha nyugodtabb vagy úgy, lehet egy váltó darab is, ez még nem nagy tétel.

Zokni-Tutyi 2-3 pár

Abban az esetben, ha lábfej nélküli nadrágok, rugdalózók is bekerülnek a kelengyébe, célszerű  2-3 zoknit is beszerezni, de egyébként is kell 2-3 pár, mivel egy 0-ás zokninál nincs cukibb… A cukiság után a praktikum már keményebb dió, mivel amilyen pici ruhadarabról van szó, annyira faramuci megtalálni a megfelelőt. Mivel előre nem igen lehet tudni, hogy a baba husisabb, vagy vékonyabb testalkatú lesz, ezért fontos, hogy jól nyúljon a zokni szára, viszont maradjon is a helyén a fokozott rúgkapálás, izgés-mozgás ellenére. Éppen ezért, a hosszabb szárú fazonok talán tovább a helyükön maradnak.

tutyi

Kesztyű 1-2  pár

A kórházba célszerű magunkkal vinni 1-2 pár karmolás elleni cérnakesztyűt, egyébként a pici öntudatlanul is összekarmolhatja a saját arcát. A kinti sétához azért nem tartom szükségesnek ezt a darabot, mert praktikusabb olyan overált választani, amihez tartozik kesztyű is.

Hálózsák 1-2 db

Igen, ez mindig sok kérdést felvet, hogy hogyan is altassuk az újszülöttet. Sok múlik azon, hogy a védőnő, vagy a gyerekorvos mit javasol az alvási hőmérsékletet illetően. A legtöbben a 21-22 fokot tartják ideálisnak. A lényeg, hogy ne öltöztessük túl az újszülöttet, és próbáljunk meg valamiféle réteges megoldást kitalálni. Az első hetekben éjszaka is igen aktív lesz a kapcsolatunk a babával, így is lesz alkalmunk többször is ellenőrizni őt. Egy vékony kis pléd, mint hozzáadott, vagy elvett réteg még sokat jelenthet ilyenkor.  Több lehetőség is van arra, hogy megfelelően öltöztessük az alváshoz a bébit. A hosszú pamut body, és a plüss ujjatlan hálózsák egy vastagabb gyermektakaróval jó opció, de ugyanígy adhatunk rá hosszú ujjú hálózsákot is, a hőmérsékletnek megfelelően. Léteznek olyan hálózsákok is, amelyek többszörösen béleltek, és amihez már nincs szükség takaróra, ez azonban már hosszujjú legyen. A rugdalózóban altatás is működhet, de egy oldalt cipzáros, vagy patentos hálózsák a kezdeti időkben, talán a legkényelmesebb a babának. (A cipzár mindig gyorsabb…)

baby halozsak

Kardigán vagy kocsikabát 1-2 db

Felső öltözetként bármiikor ráadhatjuk, ha úgy ítéljük meg, hogy túl hűvös van a beltérben, de sétához overál alá szintén jó szolgálatot tesz majd.

Nadrág 1-2 db/Hosszú ujjú póló 3-4 db

Szintén felső öltözetként, párban, a rugdalózót kiváltó opciók. A nadrág lehetőleg legyen lábfejes, és kicsit vastagabb mint a póló, plüss, vagy vastagabb pamut anyagú, mivel a lábakat ezen kívül nem védi semmi. A dereka legyen vastag passzés, ez nem szorítja majd,  és védi is a baba derekat. A póló lehet sima pamut, amire sétához (overál alá), vagy hűvösebb beltérre is mehet a kardigán.

baby nadrag

baby polo

Overál 1 db

Ez a darab a baba “kabátja”. Úgy gondoljunk rá, mint a saját “pufis”, legmelegebb télikabátunkra. Számtalan változata létezik. Válasszunk béleltet, olyan téli verziót, amihez kesztyű, és lábfej védő is tartozik. A legszerencsésebb, ha ez utóbbiak egyben vannak az overál kar-, illetve lábrészével, és nem kell a pici baba kéz-, és lábfejét még külön belepréselni. (Pl. a képen a külön kesztyű megoldás nem a legjobb, de a lábvédő már rendben van)

overal

Bundazsák 1 db

A plusz egy réteg. Ez egy olyan babakocsiba helyezhető plusz bélés, amibe az overálba öltöztetett babát rakhatjuk bele. Létezik mózesként funkcionáló, de direkt a babakocsi tartozékaként vásárolható variációja is.

Takaró 1-2 db (sétához, otthonra)

Az ágyneműhöz tartozó takarón kívül, jó ha van még 1-2 babatakaró kéznél. Ezt, ha szükséges, bármikor rakhatjuk a gyermek alá, fölé, nappal, vagy akár éjszaka.

Fürdőlepedő 2-3 db

Célszerű olyat vásárolni, amelynek van kapucnis része is. Ezt általában a lepedő sarkába vart háromszög rátéttel oldják meg, a külön kapucnis verzió inkább már nagyobb gyerekeknek ajánlott. Létezik cérna (anyag pelenka) anyagú, de vehetünk vastagabb, törölközőként is használható “baba kifogót” is, a lényeg, hogy jó nedvszívó képességű, és nagy méretű legyen, amibe egyből bebugyolálhatjuk a vízből kivett csecsemőt.

Textilpelenka 15-20 db

Az első hetekben olyan, mint a pogácsához adott szalvéta. A baba arcát célszerű erre letenni, mivel ez egy fertőtlenített (magas fokon mosható), tiszta réteg, és akár naponta (óránként) cserélhető. Használható a kiságyban alváshoz, evéshez, nappali nézelődéshez a kanapén, később majd a játszószőnyegen, de az első látogatóknak is célszerű majd ezzel együtt átadni.

textil pelenka

A színekkel kapcsolatban bátran tobzódj, de a sok fehér is csodaszép egységes hangulatot teremt, ne tarts attól, hogy esetleg unalmas lesz. Az egyszerű színválasztás esetén az apróbb részletekkel emelheted a “cukiság faktort”.  A babának csak az a fontos, hogy pihe-puha , tiszta, és kényelmes legyen!

babakelengye

baba ruhatár

feher babakelengye

Abban az esetben, ha bármilyen kérdésed lenne a babakelengye összeállításával kapcsolatban, tedd fel nyugodtan;

a facebookon, vagy a szepesi.anita@stylist4u.hu e-mail címen!

Babakelengye téli babáknak
Cimke: