Többen kérdeztétek, hogy miből áll egy stílustanácsadás, mi a folyamata, hogyan is képzeljétek el? Én igazság szerint nem a stílusban adok tanácsot, mert azt az ügyfél “hozza”, de segítek definiálni, hogy mi az az irányvonal, az a hangulat, amit egy korábbi írásos, vagy személyes bemutatkozás után megfogalmazódik bennem. Fontos az életkörülmény, azok a folyamatok, amiben egész nap benne vagy, amit csinálsz. Az öltözékednek ki kell szolgálnia a kényelmedet, ami a cipőtől kezdve, a ruha kivágásán keresztül, az időjárási tényezőkig mindent magában foglal. Fontos, hogy jól érezd magad benne, ne legyél feszélyezett egy túl rövid szoknya, vagy 10 cm-es cipősarok miatt. Arra azonban számítanod kell, hogy én elsősorban a látásmódodban próbálok változást eszközölni, abban, ahogyan magadat látod. Kívülről. Biztosan lesz olyan szín, minta, vagy fazon, amihez magadtól nem nyúlnál, de meg kell próbálnod. A végső döntést úgyis Te hozod majd meg. Semmi nem kötelező, kivéve a nyitottság.

Ritánál szerencsére ez nem hiányzott. Maga a személyisége is rendkívül pozitív, és feltöltő élmény volt vele dolgozni. Klasszikus élethelyzet változás miatt keresett meg: több év otthoni anyukaság után, visszahívták a munkahelyére. Irodai, vezető beosztású munkakörben tevékenykedik majd, ahol nincsenek ugyan szigorú dress code előírások, de fontos az elegáns, komolyabb megjelenés, amibe azért egy kis vidámságot is belecsempészhettünk.

Első lépésként színanalízis segítségével kiteszteltem a színtípusát, és meghatároztam a számára ideális arányokat. Alkatilag homokóra és téglalap közé soroltam. A testarányait tekintve nem volt olyan eltérés, amit korrigálni kellett volna, arra kellett csak figyelnem, hogy valamivel alacsonyabb termetű, mint az átlag. A színkendők pedig egyértelműen arra utaltak, hogy tél típus. Ennek a csoportnak az altípusai állnak a legközelebb egymáshoz, így bármelyik palettát is használja, nem igen hibázhat. A végső döntésnél azonban a sötét tél színei győztek.

img_1126-2
Tél típus!

Miután a színekkel és a főbb alkati sajátosságokkal kapcsolatban tisztán láttunk, belevetettük magunkat a vásárlásba. Fontos volt a költséghatékonyság, és hogy minél több jobb minőségű szettet állíthassunk majd össze, így egyértelmű választás volt a second hand. Itt igaz, hogy az “angol stílus” elégé megszabja a határokat, de rendkívül széles a választék a színeket és a márkákat illetően, és amire most nekünk szükségünk volt egy induló ruhatár összeállításához, azt megtaláltuk.

A gardróbrendezésre Rita esetében a vásárlás után került sor, illetve ő már 2 nagy zsák ruhát kiszanált a szekrényéből mire megérkeztem. Szuper kis helyiség van a ruhák számára berendezve. Nem nagy, de ami nagyon fontos, hogy az egyes darabok szellősen elhelyezhetőek, és átlátható módon tárolhatóak. Átnéztük a megmaradt darabokat, de mivel én folyamatosan “nyomom” az infót, ami úgy látszik érthető volt, szinte már magától mondta az egyes daraboknál, hogy mi jó, illetve mi kevésbé. Imádtam, hogy egy összenézésből tudtuk, hogy mi az aminek mennie kell, és mi az ami ne menjen a kukába, mert bár igaz nem hordható, de fontos emlék. Voltak olyan darabok is, amelyek ahogy napfényre kerültek, egyből be is illeszkedtek az új rucik közé. Ja igen, és volt egy pár darab, ami varrónőre vár.  A  bázis darabjait azonban az új szerzemények adták. Összeállítottuk a szetteket, illetve listát készítettünk, hogy mi az, amire még feltétlenül szüksége lehet az induláshoz. Aztán tartottunk egy kis házi divatbemutatót, így a szettek élőben is rögzülhettek. Nem utolsó sorban mindezt dokumentálhattam is, amit utólag is nagyon szépen köszönök!

img_1131-2
A kockás ceruzaszoknya az egyik kedvenc!
img_1142-2-kicsi
A télnek a hideg pink bármikor, a szoknya még gombtalanításra vár.

Ez a térd alá érő ceruza szoknya fazon nagyon menő, és rendkívül elegáns. A petite méret azonban bánjon csínján vele, mert nekik az ideális szoknyahossz valahol a térkalács környékén ér véget. Rita azonban nem extrém alacsony, és ha a szoknya hosszából elvettünk volna, félő, hogy elveszítettük volna a szett megfelelő arányait.

img_1143-2
A sötétkék ceruzaszoknyán a fekete csipke = wow!

A komfortzónából való kilépés ezzel a nadrággal kezdődött, amiből végül “Imádom ezt a nadrágooot!” lett.

img_1153-2
Ezekkel a darabokkal tuti feldobod a napod!
img_1168-2
Szerintem csodás minta. Megfelelő blúzzal párosítva sikkes, de mégsem hivalkodó.
img_1172-2
A három farmer közül az egyik
img_1174-2
A sötét tél bordója

A téglalapok “lazáskodhatnak” a blúz betűrését illetően, de arra figyelni kell, hogy a sziluettet ne fedjék el teljesen. A kontrasztos színek csodásak, a “v” nyak, a csíkokkal egyetemben hosszában mozgatja  a tekintetet, tehát nyújt.

img_1187-2
Az egyik alapdarab a fehér farmer.
img_1193-2
A másik pedig a fekete

Remélem sikerült betekintést nyújtani abba, hogy mégis mi történik, ha az ember stílustanácsadásra adja a fejét. Ez most egy hosszabb komplexebb folyamat volt, nem csak egy ruhatárfrissítés, ami már a következő alkalommal – az eddigiekre építve – elegendő lehet.

Stílustanácsadás – Kísérd végig a folyamatot!